Aantal ziekmeldingen door besmetting op het werk meer dan verdubbeld

Hulp nodig bij verzuim of verzuimpreventie? Lees hier dan verder: https://www.panthion.nl/re-integratie/

Het gemiddelde verzuimpercentage steeg in oktober 2021 naar 4,6% (ten opzichte van 4,2% in september). Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020.

Volgens de arbodienstverleners is het aantal ziekmeldingen als gevolg van een coronabesmetting via de werkomgeving sinds het loslaten van het thuiswerkadvies eind september meer dan verdubbeld. 

De stijging van het ziekteverzuim is hoger dan verwacht in deze periode van het jaar. In oktober waren van de Nederlandse beroepsbevolking op een werkdag gemiddeld 50.000 meer werknemers ziek dan in september. Met uitzondering van afgelopen jaar, zien we in dit seizoen elk jaar wel een lichte piek in het ziekteverzuim. Dit jaar is de piek echter uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door de toename van griep- en verkoudheidsklachten en de landelijke stijging van het aantal coronabesmettingen.

Verdubbeling besmetting coronavirus op de werkvloer

De arbodienstverleners zien naast de stijging van verzuim door corona ook dat werknemers de werkomgeving vaker als mogelijke besmettingsbron noemen. Penders: “Sinds het loslaten van het thuiswerkadvies eind september, zien we een ruime verdubbeling in dit percentage. Van 10% eind september, naar 25% in de eerste week van november. Tegelijkertijd zien we dat het aandeel besmettingen in de privésfeer in deze periode juist afnam.”

Blijf alert

Penders: “Niet alle werknemers vinden het fijn dat ze nu weer veel thuis moeten werken. Als werkgever blijft het belangrijk om alert te blijven op werknemers voor wie het thuiswerken tot een fysieke of mentale belasting leidt. Zorg voor deze groep voor passende oplossingen en schakel op tijd hulp in.”

Bron: HRpraktijk.nl

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?