Oorzaak & oplossing
Burn-out is zeker geen hype! Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen in je lichaam. Een burn-out krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat je te veel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig ‘opgebrand’. Je merkt dat je in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave.
Is er een oplossing?
Laten we beginnen te vermelden dat die er zeker is. Er bestaan een aantal succesfactoren die de burnout termijn aanzienlijk kunnen verkorten. Hierover later meer. We kunnen natuurlijk starten met een prachtig marketing-achtig verhaal, maar slechte heelmeesters maken stinkende wonden… In de praktijk merken wij dat het vooral gaat om het maken van keuzes: wat is en wat voelt goed voor mij. Helaas worden wij vaak pas gebeld als situaties echt “uit de hand” zijn gelopen:
- Slapeloze nachten en concentratieverlies door het niet kunnen managen van het werk;
- Fysieke klachten (nek, schouders, hoofdpijn) en/of paniekaanvallen;
- Herhaaldelijk ziekmelding zonder daadwerkelijke oplossing;
- Conflictsituaties op het werk;
- Psychische problematiek door langdurig alleen thuiswerken.
(H)erkennen dat er iets niet goed gaat (in werk en /of privé) is hoe clichématig ook, de eerste stap. Dan ben je er waarschijnlijk op tijd bij en kunnen maatregelen genomen worden. Maak zaken thuis en op het werk bespreekbaar en wees open over wat er speelt. Ben je al in een burn-out geraakt, dan bieden wij begeleiding op maat, waarbij structuur, dagritme, voeding, energiebalans, je nuttig voelen en buiten bewegen een vast onderdeel zijn. Dé basis brengen we samen met jou weer op orde. Daarnaast onderzoeken we samen de oorzaken, kijken we naar ‘begrijpen en accepteren’ en werken we naar een oplossing. 86% van de medewerkers die wij begeleiden bij een burn-out, starten binnen drie maanden weer (gedeeltelijk) met werken. Wil je lezen hoe wij dat doen? Lees daar meer over op de pagina “Begeleiding bij Burn-out“. Maar hierna eerst een voorbeeld:
Sander de Vries (42) heeft in toenemende mate meer tijd nodig voor zijn gezin en opgroeiende kinderen. Hij redt het allemaal niet en heeft het gevoel dat hij alle bordjes in de lucht moet houden. Door de onregelmatigheid en de druk thuis heeft hij zich al vier keer ziek moeten melden dit jaar. Sander gaf aan dat hij de oorzaak op wilde lossen en dat deze eigenlijk lag in minder uren werken. De veronderstelling was dat dit financieel niet haalbaar was en om die reden ging Sander maar door. Na het inwinnen van financieel advies, bleek er echter voldoende ruimte te zijn om van 40 naar 32 uur te gaan. Sander heeft gedacht in mogelijkheden en gezorgd voor een balans tussen draagkracht en draaglast.
Stress, overspannen en burnout: zoek de verschillen
Stress is spanning die deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Deze wordt ongezond wanneer de (dreigende) verstoring van het evenwicht tussen de draaglast en draagkracht van een persoon lang duurt, vaak voorkomt of hevig is.
Overspannen: wanneer er sprake is van een aanhoudende verstoring van het evenwicht tussen de draaglast en draagkracht (overbelasting. maar ook onderbelasting) kan dit leiden tot verminderd functioneren. Als we ons als gevolg hiervan een aantal dagen tot enkele maanden ziek melden, heet dat in de volksmond ‘overspannen zijn’.
Burnout: Sommige mensen geven echter niet toe aan het gevoel van steeds groter wordende uitputting en nemen niet de noodzakelijke rust. Ze zetten door totdat ze daar geen enkele energie meer voor hebben. Ze zijn dan opgebrand; er is sprake van burnout.
Symptomen van een burnout
Op het moment dat je een nurn-out vermoedt, is het goed om te weten wat het precies inhoudt. De symptomen en klachten van een burn-out verschillen per persoon en er is geen eenduidig ziekteverloop. Bij een burn-out nemen de spanningsklachten langzaam toe. Uiteindelijk is de zogeheten ‘accu’ leeg; je bent emotioneel en fysiek uitgeput. Als je de symptomen van een burn-out op tijd herkent kun je voorkomen dat jouw klachten uitmonden in een burn-out. De klachten die je ervaart lijken misschien onschuldig, maar zijn ook symptomen van overspannenheid en burn-out. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over. Als je een burn-out symptoom herkent, dan is dit voor jou hét moment om te voorkomen dat dit erger wordt. De symptomen van een burn-out kun je verdelen in psychische symptomen en lichamelijke symptomen.
Psychische symptomen
- Geheugenproblemen
- Besluiteloosheid
- Onzekerheid
- Laag zelfbeeld
- Neerslachtig
- Opgejaagd voelen
- Wantrouwend zijn
- Angst- en paniekklachten
- Cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin
- Makkelijk huilen
- Prikkelbaar: snel ergeren, boos worden of een kort lontje
- Concentratieproblemen
Lichamelijke symptomen
- Uitputting
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Hartkloppingen
- Hyperventilatie
- Hoge bloeddruk
- Benauwdheid
- Slapeloosheid
- vVermoeidheid
- Snel grieperig
’s Morgens uit bed komen kan voor jou soms al als een te zware stap voelen. Het kan ook zo zijn dat je als zeer sportief persoon opeens de kracht niet meer hebt om een rondje te wandelen.
Oorzaken van een burnout
Je krijgt een burn-out door langdurige overbelasting, stress waar je niet goed mee kan omgaan en te weinig herstel. Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out en langdurige spanning/stress. Als je weet wat bij jou de oorzaken zijn, kan dit je helpen om (ergere) klachten te voorkomen of vroegtijdig te herkennen. Verschillende oorzaken van een burn-out zijn:
- Werkstress
- Perfectionisme
- Leefomstandigheden
- Persoonlijke eigenschappen
- Omgeving
- Overmatige fysieke inspanning
- Sociale problemen
- Chronische ziekte
- Onzekerheid
- Negatief zelfbeeld
Als je weet wat bij jou de oorzaken zijn, kan dit je helpen om (ergere) klachten te voorkomen of vroegtijdig te herkennen.