Burnout

Ben je young professional en opgebrand, dan is de zoektocht naar de juiste zorg lang en de behandeling kostbaar. De leeftijd waarop burn-outklachten zich voordoen, verschuift steeds verder naar voren en het aantal jongeren dat ermee te maken krijgt, groeit. Hoe komt dat en vooral: wat kunnen deze young professionals en hun leidinggevenden eraan doen om te veel werkstress te voorkomen?

“Uit een recent onderzoek onder zo’n 2000 jongeren, blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan. Opgebrand terwijl je nog maar net begonnen bent aan je volwassen leven. Dat klinkt als een tegenstelling, maar voor 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar is het de spijkerharde realiteit, becijferde het CBS.

Het percentage jongeren dat kampt met stress gerelateerde klachten was nog nooit zo hoog.” Bij meer dan de helft van het verzuim onder jongeren, speelt werkstress een belangrijke rol. Voor de jongste groep werkenden, tot 25 jaar, is werkstress anno 2017 zelfs de hoofdoorzaak van ziekteverzuim. Juist de leeftijdsgroep tot 30 jaar blijkt in deze tijd extra kwetsbaar.

Ambitieus in het diepe De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt wezenlijk veranderd. Jongeren die een baan vinden, starten vaak op via detachering-, interim- ,uitzendconstructies of via kortlopende arbeidsovereenkomsten. Zij worden dus optimaal geprikkeld om te blijven presteren. Bovendien worden deze young professionals veel sneller in het diepe geworpen en is er weinig begeleiding. Dat biedt aan de ene kant kansen: ze mogen veel ruimte pakken. Maar de keerzijde is dat ze dit moeten doen zonder dat hun vermogen om balans te houden, goed ontwikkeld is. En terwijl ze juist veel behoefte hebben aan feedback.

Ervaring in de praktijk Ook bij Panthion, hèt loopbaanbureau krijgen wij in toenemende mate aanmeldingen van young professionals die tegen een burn-out aanzitten of al burn-out zijn. Veelal hebben zij langdurig last van piekeren, concentratieverlies, slaapproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid. Het overzicht is weg en er bestaat een terughoudendheid om dit met de werkgever te bespreken. Een huisarts stuurt met name op rust en ontspanning, soms aangevuld met medicatie. Dit terwijl een snelle aanpak van de veroorzakende factoren juist zo belangrijk is. In onze trajecten zetten we veelal in op een combinatie van lichamelijke inspanning, coaching, werken aan ontspanning, time management, welbevinden en handvaten om het gesprek met de leidinggevende aan te gaan. Dit blijkt een uiterst effectieve aanpak waarbij verzuim veelal verkort danwel voorkomen kan worden. Denk niet dat het vanzelf overwaait. Maak een pas op de plaats, neem de tijd om te kijken wat de oorzaak is en ga over tot actie.

Wat kunnen leidinggevenden bijdragen? Houd goed vinger aan de pols bij je jonge medewerkers. Juist de zeer assertieve, hardwerkende young professionals die het beeld geven dat ze weten waar ze mee bezig zijn, vormen een kwetsbare groep. Geef die feedback waar jonge medewerkers zo’n behoefte aan hebben. Stel activerende vragen: hoe ga je de komende tijd ontspannen? Geef jonge medewerkers een vaste begeleider binnen de organisatie. Daar zijn ze bij gebaat en de ervaren medewerker voelt zich hierdoor ook weer meer gewaardeerd.

Wat nou als ikzelf of één van mijn medewerkers hier mee over wil weten? Bel ons dan voor het plannen van een kosteloze kennismaking.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?