Geen grip op tweede spoor? Hier leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Tweede spoor aanpak is echt een specialisme

Re-integratie 2e spoor is gericht op werkervaring buiten de eigen organisatie. Het moet dan duidelijk zijn dat er geen mogelijkheden zijn om de werknemer te re-integreren bij de huidige werkgever: eerste spoor re-integratie. Re-integratie 2e spoor volgt uit de wet verbetering poortwachter.

Re-integratie tweede spoor is een wettelijke verplichting

Het inzetten van een 2e spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever. Tweede spoor wordt op zijn vroegst na de 8e week en en op zijn laatst in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid ingezet. Een 2e spoortraject omvat ongeveer een periode van 9-12 maanden met een wettelijk maximum van twee jaar. Het is de bedrijfsarts die in dit proces vaststelt welke werkzaamheden de re-integratiekandidaat kan verrichten. Als de werkgever in gebreke blijft dan legt het UWV aan het einde van de wachttijd van 104 weken een loonsanctie op. Aangezien het voor een werkgever niet eenvoudig is om een zieke werknemer extern te herplaatsen wordt in de meeste gevallen een re-integratiebureau ingeschakeld.

Inhoud re-integratie tweede spoor trajecten

Re-integratie 2e spoor omvat vaak drie typen activiteiten. In de eerste plaats is dat sollicitatiebegeleiding. Tevens een prominent onderdeel waar het UWV naar kijkt bij het beoordelen van de re-integratie-inspanningen. Voor de werkgever is het belangrijk om hier goed zicht op te houden en dit accuraat vast te leggen in de rapportages ter voorkoming van loonsancties. In de tweede plaats is persoonlijke ontwikkeling en begeleiding een belangrijke peiler. En in de derde plaats is er jobsearching. Vaak cruciaal om re-integratie 2e spoor succesvol te laten zijn. Als geheel omvat een 2e spoor traject een heel scala aan activiteiten en modules die ingezet kunnen worden afhankelijk van de re-integratiekandidaat en situatie. Voorbeelden zijn assessments, (om)scholing, rouwverwerking, begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap, het verkennen van de arbeidsmarkt, proefplaatsing en nazorg. 

Re-integratiebegeleiding bij tweede spoor

Het tijdig inschakelen van een capabele re-integratiespecialist, maakt de kans op succes bij 2e spoor aanzienlijk groter. Waar re-integratie 1e spoor door de werkgever vaak nog relatief makkelijk zelf verricht kan worden, is dit voor 2e spoor doorgaans een stuk lastiger. Er komt namelijk veel bij kijken en er staat veel op het spel. Denk aan kennis en ervaring met re-integratie regelgeving en het UWV en het beschikken over de vereiste competenties om re-integratiekandidaten goed te begeleiden naar nieuw werk. Of het inschatten van de financiële risico’s voor de onderneming die aanzienlijk kunnen zijn.

Panthion maakt het verschil bij begeleiding tweede spoor

Een re-integratiebureau kan dan veel verschil maken. Ook kunnen zij met alternatieve dienstverbanden de re-integratiekandidaat weer aan het werk te krijgen, zoals proefplaatsing, detachering of zelfstandig ondernemerschap. Daarbij weten re-integratiebureaus de verscheidene subsidies en regelingen optimaal te benutten voor doelgroepen die moeilijker aan het werk komen. Voorbeelden hiervan zijn mensen met een arbeidsbeperking of oudere medewerkers, waarvoor verschillende regelingen bestaan. 

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?