Het onbenut potentieel van medewerkers met een negatief zelfbeeld

Auteur: Maarten Geers (Psycholoog)
Veel werkgevers zullen herkennen dat een deel van hun werknemers wel een passende functie bekleedt, maar dat het aanwezige potentieel van de werknemer niet goed tot uiting komt. 

We weten dat werknemers met een negatief zelfbeeld zichzelf als negatief en incompetent evalueren. De werknemer is onzeker over het eigen handelen, laat zich overwegend leiden door het vermijden van gevreesde faalervaringen, kan weinig (werk)druk aan en kan positieve eigenschappen niet erkennen of benutten. Deze werknemer loopt een verhoogd risico om vast te lopen gedurende het arbeidsproces of uit te vallen door de gevolgen van een negatief zelfbeeld. 

Graag staan we stil bij twee ontwikkelingen in de psychologie die kunnen bijdragen om de duurzame inzetbaarheid van kwetsbare werknemers met een negatief zelfbeeld te behouden of te laten toenemen. 

EMDR als begeleidingstechniek voor een realistisch zelfbeeld
EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling om ingrijpende en belastende ervaringen uit het verleden te verwerken. Als het negatieve zelfbeeld van de werknemer veroorzaakt wordt door eerdere negatieve ervaringen tijdens de loopbaan, dan kunnen deze middels EMDR snel en effectief van hun invloed worden ontdaan. Hierdoor zal de werknemer zichzelf meer realistisch en competent kunnen evalueren. Deze werknemer zal meer divers ingezet en aangesproken kunnen worden.

Performance Enhancement Psychology

Een aanvullende interessante ontwikkeling binnen de psychologie is de toepassing van EMDR om bepaalde vaardigheden van werknemers te verbeteren. Performance Enhancement technieken die al langer voor topsporters worden gebruikt om prestaties tot een hoog niveau te brengen zijn nu toegankelijk voor het bedrijfsleven. Er wordt middels EMDR toegewerkt naar een ideale versie van een gekozen vaardigheid. Zoals presentaties geven met focus en zelfvertrouwen voor een groot publiek. Of het ontwikkelen van copingvaardigheden om vanuit rust en zelfvertrouwen met tegenslagen en lastige situaties om te kunnen gaan. Uitgangspunt is dat de werknemer verbeterpunten identificeert en middels EMDR bewerkt om optimaal te kunnen functioneren op het werk.

Wat kunt u uw werknemers concreet aanbieden?

Het is voor een organisatie belangrijk om oog te hebben voor het effect van het zelfbeeld van de werknemers.  Een relatief makkelijk te beïnvloeden factor die samenhangt met de productiviteit en het ziekteverzuim binnen een organisatie. Kortdurende begeleiding (4 tot 6 gesprekken) middels EMDR kan een groot verschil maken. Zoals hierboven is beschreven kan de uitkomst van deze begeleiding een realistisch en positief zelfbeeld van de werknemers zijn. Of de uitkomst kan het verder verbeteren van de aanwezige kwaliteiten en vaardigheden zijn. Middels Performance Enhancement Psychology nog beter maken wat al goed is kan natuurlijk ook interessant zijn voor leidinggevenden. 

Meer weten over de mogelijkheden en toepassingen van EMDR? 

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via Info@Panthion.nl of
085 – 4018200

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?