Hoe lang duurt een burn-out?

 

Onderzoek toont aan dat dit -hoe verrassend- per persoon en situatie verschilt.

Eén van de meest gestelde vragen door mensen die net overspannen zijn geworden – of een burnout hebben gekregen – is: “Hoe lang duurt burnout of overspanning? Hoe lang duurt het voordat ik weer ‘normaal’ ben? En: wanneer kan ik weer alle dingen doen waar ik van hou?” In dit artikel vertellen we hoe lang herstellen van overspannenheid of burn-out duurt én hoe je je herstelduur aanzienlijk kan verkorten

Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar. Waarom duurt het herstel soms zo lang? Mensen ogen niet ziek, maar kunnen maanden, soms jaren niet normaal functioneren. Thuis of in de werkomgeving snapt men dat niet, de artsen en therapeuten begrijpen het vaak niet en de patiënt zelf ook niet. Het enige wat je als patiënt zeker weet, is dat je niks (aan) kunt en nergens meer tegen kunt. De huidige richtlijnen geven geen inzichten en geen oplossingen voor stagnerend herstel of terugval na mislukte re-integratie

Maar hoe weet ík nu precies hoe lang het in mijn geval gaat duren?

Er is een hele grove berekening die je kunt gebruiken om hierachter te komen. Loop hiervoor de volgende stappen af:

Stap 1: Bedenk je eens wanneer jij je ‘weg naar beneden’ hebt ingezet. Sinds wanneer ben jij jezelf aan het uitputten? Wees eerlijk. Wanneer was het voor het laatst dat het leven niet ’te snel’ ging voor je? Wanneer was het voor het laatst dat je het leven relaxt vond? Je écht kon ontspannen en daarvan kon genieten in plaats van je schuldig voelde? En je voelde dat je volledige controle had over het leven?

Stap 2: Bedenk je dus nu hoe lang jij al naar beneden aan het lopen bent. Is dat een half jaar? Een jaar? Drie jaar?

Stap 3: De tijd die jij nodig hebt om te herstellen is 1/3e van de tijd die je gevonden hebt bij punt 2 (Maar let op: dit is een héle grove indicatie, meer niet). Dus wanneer jij jezelf al één jaar aan het uitputten bent, heb je maanden maanden nodig om te herstellen. Heb je jezelf een half jaar uitgeput, dan heb je twee maanden nodig.

Klim je alleen uit het dal of zoek je hulp?

 

Is er een manier om mijn herstelduur te verkorten?

Zeker. Je herstelduur hangt af van twee factoren:

Factor 1: De tijd die je ‘naar beneden’ hebt gelopen.

Factor 2: De effectiviteit van je herstel.

Aan het eerste punt kun je niks doen: dat is een gegeven. Maar aan punt twee kun je héél veel doen. De effectiviteit van je herstelduur kan het verschil maken tussen twee maanden herstellen of twee jaar.

Hoe doe ik dat dan?

De meeste mensen denken dat ze op eigen kracht kunnen herstellen van een overspannenheid of burn-out. Maar dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat je op eigen kracht kan herstellen van een gebroken been. Bij een gebroken been is het echt veel handiger om even naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis helpen de artsen namelijk je herstelproces te bevorderden geven je een herstel- of revalidatie plan. De artsen geven je gips om op te lopen en ze vertellen je wat je wél en níet moet doen tijdens je herstel. Op die manier herstelt je gebroken been vele malen sneller dan wanneer je niet naar het ziekenhuis was gegaan. Met een burn-out geldt dit ook: adequate ondersteuning, tijd, regelmaat, buiten bewegen en je nuttig voelen zijn elementen die je herstel kunnen bevorderen. Het verschil tussen een gebroken been en een burn-out is de zichtbaarheid: je omgeving kan een burn-out niet waarnemen. Je zult dit dus zelf moeten vertellen.

Is het niet genoeg om even vrij te nemen en rustig aan te doen?

Nee. Niet als je snel wilt herstellen tenminste. Ook het herstel van overspanning of burnout moet je “ontgrendelen” door te voldoen aan de voorwaarden voor herstel. Voldoe je niet aan die voorwaarden, herstel je niet of veel langzamer. Daarnaast is er ook voor overspanning en burnout een maatwerk plan van aanpak nodig. Zodat je weet hoe je je herstelperiode optimaal moet benutten, en kunt herstellen in de kortst mogelijke tijd.

Wat kan Panthion dan voor mij doen?

We kunnen naar je verhaal luisteren en op basis daarvan een maatwerk plan van aanpak maken. We hebben heel veel ervaring met mensen in een vergelijkbare situatie en bieden een prettige en effectieve aanpak. Wil je kennis maken of meer informatie? Neem dan contact met ons op: 085-4018200 of hoekanikjehelpen@panthion.nl

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?