Hoe maak je medewerkers duurzaam inzetbaar? En wat levert dat op?

Duurzame inzetbaarheid: Investering of weggegooid geld?

Door de stijgende AOW-leeftijd is het noodzakelijk dat Nederlanders steeds langer doorwerken. Om dit mogelijk te maken, moeten zij langer inzetbaar zijn én blijven voor (verschillende) werkgevers. Daarbij ligt de aandacht op goed, gemotiveerd en gezond werken. Op welke thema’s leg je de focus:

1: Mentale en fysieke gezondheidsverbeteringen bij duurzame inzetbaarheid

Uit een recent verslag van McKinsey blijkt dat bijna de helft van de werknemers in Europa een matige tot hoge mate van burn-out voelt in hun huidige functie. Een vergelijkbaar deel zou graag zien dat hun organisatie meer aandacht besteedt aan mentaal welzijn. Deze bevindingen benadrukken de relevantie om te investeren in de gezondheid van mensen, zowel mentaal als fysiek. Door dit te doen, is je organisatie tevens beter in staat om de kosten van slechte productiviteit, ziekteverzuim, stress en burn-out aan te pakken. En jij plukt de vruchten van meer betrokken, goed presterende medewerkers.

2: Hoe creëer ik een bedrijfscultuur passend bij duurzame inzetbaarheid?

Het welzijn van werknemers is een belangrijk element om een bedrijfscultuur te creëren waarin mensen op hun best kunnen presteren. Om een bedrijfscultuur te creëren waarin gezondheid en welzijn centraal staan, kun je vergelijkbare change management methoden gebruiken die ook toepasbaar zijn in andere veranderingsprocessen. Begin het veranderproces met betrokkenheid en commitment van het management, en de toewijzing van ondersteunende middelen. Ga vervolgens door de verandercurve en creëer betrokkenheid onder medewerkers door heldere communicatie. Zorg vervolgens dat alle toezeggingen worden nagekomen, zodat fysieke en mentale gezondheid van mensen een onmisbaar ingrediënt wordt in de cultuur van jouw organisatie.

                   

 

3: Gedrag en gewoonten bij duurzame inzetbaarheid

De nieuwste generatie vitaliteitsprogramma’s erkennen dat jaarlijkse controles slechts één kant van de medaille zijn. Werknemers moeten ook gemotiveerd worden om actie te ondernemen op de resultaten. Hierbij horen o.a. gedragsverandering en preventieve aanpassingen, zoals een gezonder dieet, meer beweging, een gezondere dagelijkse routine, en de mogelijkheid om de vroege waarschuwingssignalen van stress en burn-out te kunnen herkennen. 

4: Een goed vitaliteitsprogramma passend bij een beleid rond duurzame inzetbaarheid

Een goed vitaliteitsprogramma stelt medewerkers in staat om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Dit begint met het in kaart brengen van de huidige mentale en fysieke gezondheid door de belangrijkste datapunten te meten, en daarna de medewerker de juiste hulpmiddelen te geven om zijn of haar gezondheid te verbeteren met (online) coaching en gepersonaliseerde begeleiding. 

Wat levert duurzame inzetbaarheid op?

  • Minder ziekteverzuim: een daling van het ziekteverzuimpercentage met 1 procent levert bij een bedrijf met 100 medewerkers jaarlijks zo’n € 41.000 op;
  • Hogere arbeidsproductiviteit: een ander voordeel van duurzame inzetbaarheid is een hogere arbeidsproductiviteit. In een bedrijf met 100 medewerkers is een productiviteitsstijging van 1 procent voldoende voor een omzettoename van zo’n 95.000 euro per jaar.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?