If your dreams don’t scare you, they are not big enough

If your dreams don't scare you, they are not big enough

‘If your dreams don’t scare you, they are not big enough. Dát was de quote die ik las op een klein bordje. In een bouwmarkt notabene. Hoe klein het bordje ook was, de tekst kwam bij me binnen. De zin omschreef precies wat ik voelde en de tijd was daar: ik ging mijn baan opzeggen en écht voor mezelf beginnen.’ Aan het woord is Rik Berghout, oprichter en eigenaar van Panthion, partner voor HR- en loopbaan vraagstukken.

‘Dat deze quote van Ellen Johnson Sirleaf was, de eerste vrouwelijke president van Liberia én later de eerste vrouw in de geschiedenis die werd verkozen tot staatshoofd van een Afrikaans land, wist ik natuurlijk niet. Wat ik wél wist was dat het tijd was om mijn eigen werkgeluk achterna te gaan’, aldus Rik.

HR als rode draad

‘HR was altijd al de rode draad in mijn professionele leven. Na mijn studie startte ik bij Logica CMG als HR- en Payroll consultant en daarna als hoofd P&O bij een groot wellnes centre. In de jaren daarna was ik actief als HR-manager bij het bekende Kurhaus en daarna als HR-adviseur bij een gemeente. Kortom, het was altijd HR wat de klok sloeg.’

Passie voor het vak

‘Anderen vinden het misschien saaie materie, maar je kunt mij niet gelukkiger maken dan met mooie loopbaanvraagstukken, reorganisaties, uitdagende projecten rond verzuim en arbo, duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning. Zoals een bakker graag brood bakt, zo loop ik warm voor dit soort zaken’, vervolgt Rik. ‘Het kón dan ook bijna niet anders dan dat ik voor mezelf zou beginnen en ruim 11 jaar geleden richtte ik Panthion op. Waarom? In de basis omdat ik graag een verandering teweeg wil brengen in de HR-markt. De meeste HR-professionals hebben hun agenda vol staan met dagelijkse activiteiten en hebben niet altijd de tijd voor specialistische vraagstukken. Dan is het enorm prettig als iemand je kan ontzorgen en adviseren rondom het brede palet van HR-instrumenten.’

Het éérlijke verhaal: daar draait het om

‘Toen ik zelf nog in dienst was, ontbrak het eigenlijk aan externe partijen die een transparante aanpak en een eerlijk verhaal hadden. Ik was ervan overtuigd dat er voldoende ruimte op de markt was voor een ondernemer die het verschil wilde maken. Daarnaast ben ik in essentie gewoon erg geïnteresseerd in (het gedrag van) mensen en los ik graag dingen op. Nu kan ik uit eigen ervaring aangeven dat het mogelijk is om een eigen bedrijf te starten met een (toen nog) jong gezin en een net aangekochte woning. En dat het soms misschien heel onprettig voelt, maar dat voorbij je “angst” de groei plaatsvindt. En ook dat het helemaal niet zo eng hoeft te zijn om je baan op te zeggen en te kiezen voor waar je écht blij van wordt en in gelooft. Het is, nu terugkijkend, dus ook niet zo gek dat de quote over angst en dromen me zo raakte destijds’, lacht Rik.

Kennismaken met Rik en/of met de diensten van Panthion? Je bent van harte welkom.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?