Interview met Rik Berghout

Hoi Rik, in vorige nieuwsbrief edities hebben we HR-professionals aan het woord gelaten, maar eigenlijk ben jij nog nooit aan het woord geweest. Is daar een reden voor?

Eigenlijk was dit geen bewuste keuze. Ik opereer graag een beetje vanuit de luwte en luister liever naar- of lees liever over anderen.

Kun je iets meer vertellen over jouw (professionele) achtergrond?
Zeker! Ik zal de korte versie vertellen, om de concentratie van onze lezers vast te houden ðŸ˜‰ Ik ben 44 jaar geleden geboren in Rotterdam, 17 jaar getrouwd en trotse vader van een dochter van 15 en een zoon van 13. In mijn vrije tijd zit ik vaak op de racefiets of loop ik hard. Daarnaast hou ik van skiën en zeilen. Van toen naar nu… HR is de rode draad in mijn professionele leven. Ik ben na mijn studie begonnen bij Logica CMG als HR & Payroll consultant, daarna als hoofd P&O bij een groot Wellness Centre, HR manager bij het Kurhaus en HR adviseur bij een gemeente. Daarna heb ik nog een aantal interim HR-opdrachten verricht voor zowel profit als non-profit organisaties. Vanuit mijn HR rol was ik vaak betrokken bij- / verantwoordelijk voor loopbaanvraagstukken, reorganisaties, projecten rond verzuim / arbo, duurzame inzetbaarheid en strategische personeels planning. Tien jaar geleden ben ik met Panthion gestart en in 2019 is daar ViaMensa bijgekomen. Achter de schermen werken we binnen beide labels met hetzelfde team -> https://www.panthion.nl/over-ons/

Waarom ben je ooit met Panthion gestart?
In de basis omdat ik graag een verandering teweeg wil brengen in de HR-markt. De meeste HR-professionals hebben hun agenda vol staan met dagelijkse activiteiten en hebben niet altijd de tijd voor specialistische vraagstukken. Dan is het enorm prettig als iemand je kan ontzorgen en adviseren rond het brede palet van HR-instrumenten. Toen ik zelf nog in dienst was, ontbrak het eigenlijk aan externe partijen die een transparante aanpak en een eerlijk verhaal hadden. Ik was ervan overtuigd dat er voldoende ruimte op de markt was voor een ondernemer die het verschil wilde maken. Daarnaast ben ik in essentie gewoon enorm geïnteresseerd in (het gedrag van) mensen en los ik graag dingen op. Nu kan ik uit eigen ervaring aangeven dat het mogelijk is om een eigen bedrijf te starten met een (toen nog) jong gezin en een net aangekochte woning. Dat het soms misschien heel onprettig voelt, maar dat voorbij je “angst” de groei plaatsvindt. Dat het helemaal niet zo eng hoeft te zijn om je baan op te zeggen en te kiezen voor waar je echt blij van wordt en in gelooft. Ze zeggen niet voor niets : “If your dreams don’t scare you, they’re not big enough”. Het is nog steeds onze ambitie om het verschil te maken door echt oog te hebben voor cliënten en opdrachtgevers zich thuis te laten voelen bij onze club. We proberen net iets verder te kijken dan gevraagd en oog te hebben voor wat anderen misschien nog niet opvalt. Daar zijn we de afgelopen tien jaar goed in geslaagd. We houden vast aan onze slogan: “Panthion is groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te kunnen betekenen”.

Hoe werk jij graag?
Als je het verschil wil blijven maken, moet je goed weten wat er leeft en speelt in de HR-wereld en bij je (potentiële) opdrachtgevers. Dan moet je niet alleen in actie komen als er al een vraagstuk ligt, maar ook proactief signaleren en adviseren. Dat vraagt om investeren en dus veel tijd en aandacht te geven aan relatiebeheer. Gelukkig word ik nog steeds erg enthousiast van juist dat stukje in ons werk. Ik ga daarom graag naar bestaande en nieuwe opdrachtgevers toe om koffie te drinken en vanuit interesse te horen wat er speelt en tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Wij worden vaak gebeld als er al een probleem is: een medewerker functioneert niet, is langdurig ziek, er is een conflict, een reorganisatie is aanstaande of er is een onderbezetting op HR. Uiteraard hebben we daar oplossingen voor, maar het leukste is om pro-actief mee te kunnen en mogen denken. Maatwerk is dan de regel en niet de uitzondering. We kijken bij ieder vraagstuk wat de best passende oplossing is en welke adviseur daar het beste bij past. 

Grootste frustratie?
Tsja… Ik denk dat ons talent ligt in creatieve oplossingen en veel pionieren. Dat we niet bang zijn om met onze voeten in de klei te staan. Daar hoort bij dat je soms je kop stoot of dingen voor “niets” hebt gedaan. Wat ik nog steeds jammer vind is als een nieuwe contactpersoon aangeeft: “we zijn al voorzien en werken al met een partij samen.” Gemiste kans denk ik dan (voor beiden ðŸ˜‰). Ik laat namelijk graag zien wat onze mogelijkheden en alternatieven zijn. In tarief en kwaliteit. Het is altijd fijn als je daar alsnog de kans toe krijgt. 

Wat biedt Panthion aan mogelijkheden voor HR-professionals en ondernemers?
Zoals gezegd zijn we full-service provider op het snijvlak van mens en organisatie voor HR-professionals en ondernemers. Onze website is recent compleet vernieuwd op inhoud, vormgeving, vindbaarheid en fotografie https://www.panthion.nl/hr-diensten/ Voor diegenen die minder tijd hebben om daarnaar te kijken, is onze dienstverlening te verdelen in deze onderdelen:

HR diensten:

 • Werving en selectie van HR-functies
 • Inzet van interim HR-professionals 

Loopbaan diensten:

 • Loopbaan advies
 • Coaching
 • Outplacement

Verzuim diensten:

 • Tweede spoor
 • Begeleiding bij stress en burn-out
 • Vitaliteitstrajecten (lifestyle coaching)

Training & ontwikkeling:

 • Management development
 • Verzuim aanpak
 • Organisatie ontwikkeling
 • Team ontwikkeling 

Tot slot nog belangrijke zaken om te melden?
Tot slot of tot ziens? Wij hebben een superleuke kantoorlocatie in een historisch pand aan de Heemraadssingel 167 in Rotterdam. Dus, ben je HR-professional of ondernemer: de koffie staat voor jullie klaar!

Interview door: Ingrid Blanken

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?