Introvert of extravert? Het is beiden perféct!

Introvert of extravert? Het is beiden perféct!

‘Onlangs lazen we met de collega’s hier een mooi artikel in het FD. De titel? Introvert met extravert werk. Het was, in eerste instantie, lastig om een glimlach te onderdrukken. Al was het weliswaar een glimlach vanuit herkenbaarheid, want net zoals binnen elke organisatie, werken bij Panthion ook professionals met introverte eigenschappen en kwaliteiten. Eén van onze collega’s had vorig jaar een vergelijkbaar inzicht als de mensen in het artikel.’ Aan het woord is Rik Berghout, oprichter en eigenaar van het bedrijf.

‘Bij het lezen van een lijst met “kenmerken van introverte mensen” ging er een wereld voor hem open. Terwijl de buitenwereld hem altijd als extravert “bestempelde” (wat vaak toch nog als positiever wordt gezien als introvert) herkende hij zich daar totaal niet in. Wij zijn helemaal niet van labels plakken. Terwijl dat vaak wel het eerste gevoel is dat je bekruipt als je iets leest over dit thema. Wat ons betreft gaat het er vooral om dat je doet wat écht bij jou als persoon past.’

‘Om duurzaam succesvol te zijn, is het ónmisbaar om de mens voorop te zetten. Altijd. En juist in deze tijden waarin de toepassing van kunstmatige intelligentie snel aan terrein wint, is het belangrijker dan ooit om de toegevoegde waarde van de empathische mens te (h)erkennen. Zeker als we bijvoorbeeld kijken naar loopbaan gerelateerde trajecten, zoals coaching & training, outplacement, mobiliteitsdienstverband et cetera’, aldus Rik.

Niet doen wat je altijd deed, want dan krijg je wat je altijd kreeg

‘Dit betekent dat je vanuit een breder perspectief kijkt naar cultuur, branche, collega’s, werkzaamheden en werkomstandigheden bij werkgevers. Daarbij zien wij dat de meeste kans van duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt slaagt, als er een klik is op al deze facetten. Hierbij nemen wij ook de werkomgeving en persoonlijke voorkeuren mee. En ja, dus ook of iemand introvert of extravert is. Niemand heeft er iets aan om altijd het gevoel te hebben op zijn of haar tenen te moeten lopen. Want hoe gelukkig word je nu echt als  presentaties, telefoongesprekken en netwerkbijeenkomsten je buikpijn of een gevoel van stress opleveren?’

Ken je medewerkers

‘Voor werkgevers is het vooral van belang dat ze hun medewerkers goed kennen. Bij de één zal dat wat gemakkelijker gaan dan bij de ander. Juist de introverte, soms wat verlegen mensen, zullen minder snel aangeven hoe het met ze gaat dan zij die heel extravert en open door het leven gaan. Onze tip? Praat met hen, coach hen, motiveer hen en weet wat er speelt. In een organisatiecultuur waar vertrouwen en veiligheid aanwezig zijn, zijn medewerkers meer open over persoonlijke beperkingen en wensen. Geef bovendien proactief aan dat er (externe) expertise aanwezig is om hierover in gesprek te gaan. Soms is er met kleine aanpassingen in het werk of in de werkomstandigheden al heel veel mogelijk. Denk aan de kantoortuin met veel prikkels waar de introverte persoonlijkheid moeilijk tot zijn recht komt. Het laatste dat wij willen is een stempel drukken. Juist niet. Want iedereen is anders en het is allemaal goed’, zegt Rik. ‘Dat is nu juist zo mooi aan het werken met mensen.’

Concreet aan de slag

  • Doe eens een testje en/of lees over het verschil tussen introvert en extravert (je kunt van elkaar leren).
  • Kijk als leidinggevende eens naar de samenstelling van het team: wat valt je op en/of  worden ieders talenten en voorkeuren voldoende ingezet?
  • Ook ondernemers kunnen een introverte voorkeursstijl hebben. Als je hier meer inzicht in hebt, maakt dit het makkelijker om keuzes te maken in taken die je bijvoorbeeld beter kunt delegeren.
  • Lees je eens in in persoonlijke gedrag- en voorkeursstijlen.
  • Biedt medewerkers die dit nodig hebben een coach traject aan. En nee, dit hoeven geen vijftien sessies te zijn. In drie tot vijf gesprekken kan een coach je prima op weg helpen met een persoonlijk plan, spiegelen en feedback en advies geven.

Sparren? Overleggen? Die ene casus bespreken? Dat kan. We helpen je graag.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?