Outplacement: hoe kies je het juiste bureau? 7 tips!

De juiste ondersteuning is natuurlijk erg prettig als het gaat om loopbaanvragen. In dit artikel geven we meer informatie en een antwoord op de vraag: Outplacement: hoe kies ik het juist bureau?

Sommige mensen bereiken de hoogste sport van de ladder en ontdekken dan pas dat die tegen de verkeerde muur staat.

Hoe vaak denk jij aan een nieuwe stap in je carrière? Misschien heb je al een plan klaarliggen, of wacht je tot je het helemaal zat bent. Je bent echt niet de eerste die wacht met nadenken over een nieuwe functie elders totdat er sprake is van: een conflict, ziekte, stress, disfunctioneren of een mismatch tussen jouw talenten en jouw functie. Terwijl het juist zo fijn is om een weloverwogen keuze vanuit rust te maken. Outplacement kan een goed instrument zijn om je verder op weg te helpen richting die nieuwe (droom)baan.

Wanneer is er nou precies sprake van outplacement?

Eigenlijk is outplacement niets anders dan het begeleiden van medewerkers naar een nieuwe baan buiten de huidige werkgever. De manier waarop deze begeleiding plaatsvindt en de wijze waarop de afspraken tot stand komen -waaronder een vergoeding voor outplacement- is vaak onderdeel van de beëindigings- of vaststellingsovereenkomst (#VSO). In situaties waarbij er sprake is van reorganisatie, mogelijk gedwongen ontslag of waarbij je zelf misschien wil stoppen bij je huidige werkgever, zijn maatwerk afspraken mogelijk. Bij beëindiging van het dienstverband is het verstandig om outplacementbegeleiding in te zetten.

Ook in situaties waarbij je niet weg wil bij je werkgever, maar wel een nieuwe impuls wilt geven aan je loopbaan, biedt Panthion diverse #loopbaanprogramma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een #loopbaan oriëntatie traject, een loopbaan APK of een #outplacement traject.

Hoe kies je een goed outplacementbureau: 7 tips!

In deze markt is het soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Waar moet je op letten bij de keuze voor een goed Outplacementbureau

  • Kies voor een bureau met kennis van de regionale arbeidsmarkt. Dus een bureau met een netwerk en contacten in jouw woonomgeving. Een bureau met goede kennis van jouw regio kan vaak via informele kanalen de kans op een passende functie vergroten;
  • Persoonlijk
    Zoek naar een bureau dat gepersonaliseerde outplacement programma’s aanbiedt die aansluiten bij jouw behoeften. Het is belangrijk dat er tijdens het #outplacementproces een menselijke factor aanwezig is om werknemers een vlotte loopbaanovergang te laten maken;
  • Grootte van het (regionale) netwerk
    Veel werkgevers en werknemers vragen ons: “Hebben jullie ook ervaring in de: zorg / productie / overheid / techniek etc” Het belang van een goed #loopbaanbureau is dat zij juist geen tunnelvisie hebben, maar een breed beschikbaar netwerk. Op die manier kun je mensen vanuit de zorg naar de bouw of vanuit de brandweer naar het onderwijs begeleiden. Een bureau met een groot regionaal netwerk is enorm prettig;
  • Kosten
    #Outplacementkosten zijn sterk afhankelijk van de het gekozen outplacementprogramma, de intensiteit van het programma en de duur van het traject. Kijk dus niet alleen naar de kosten, maar juist ook naar de kwaliteit van het geboden programma;
  • (Online) ondersteuning / middelen
    Naast individuele coaching, is het belangrijk dat je ook kunt terugvallen op online ondersteuning. Bijvoorbeeld door een gebruikersvriendelijk loopbaanportal, online coachingsmogelijkheden, online testen en online advies;
  • De juiste professionals
    Zorg ervoor dat je een bureau kiest met gecertificeerde professionals. Loopbaanadviseurs met een goede staat van dienst en ruime ervaring in het begeleiden van mensen met loopbaanvragen;
  • Betrokkenheid
    Je moet je geen nummer voelen. Een outplacement traject is altijd maatwerk en het is belangrijk dat het bureau kijkt naar jouw achtergrond, wensen en eisen. Op basis daarvan kan een maatwerk plan worden gemaakt waarbij betrokkenheid de basis is. Daarnaast is het fijn om met één professional te werken en dus een specialistisch bureau te kiezen.

Panthion heeft een samenwerking opgezet met een trainingsbureau, waardoor we een kickstart kunnen geven aan jouw loopbaanvervolg.  Dit in de vorm van een online masterclass van vijf modules, een werkboek en podcasts. De ideale combinatie van on- en offline begeleiding.

Hoe kan een outplacement programma (voor individuele trajecten of groepen) er uit zien bij Panthion?

Zoals eerder gezegd, werken wij altijd op basis van maatwerk. Dit houdt in dat we op basis van een persoonlijk gesprek (de intake) een programma op maat maken. Onze begeleiding resulteert in een slagingspercentage van 82%. De trajecten duren bij ons 3 tot 6 maanden. In ons outplacement programma doorlopen we verschillende fasen:

  • Ontslagverwerking
    Het verlies van werk is voor veel mensen toch wel een traumatische gebeurtenis. Het is meer dan alleen verlies van inkomen. Werk is één van onze zekerheden en geeft veiligheid, status, zekerheid en zelfvertrouwen. We begeleiden dus ook goed in deze fase van “acceptatie” van het ontslag
  • Zelfanalyse
    Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en hoe ga ik dat bereiken? De antwoorden van deze vragen vormen de basis van jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Je gaat aan de slag met een helder profiel van jezelf. Dat profiel bestaat onder andere uit jouw expertise, vaardigheden en competenties. Maar ook uit een overzicht van branches, organisaties en functies die bij je passen.
  • Arbeidsmarktorientatie
    Hoe ziet de #arbeidsmarkt er uit, welke vacatures zijn er en welke vacatures spreken mij aan? Het kan zomaar zo zijn dat dit voor het eerst is dat je op zoek gaat naar nieuw werk. Veel werknemers worden gevraagd voor een baan of zijn er “in gerold”. Het is belangrijk dat je nu bewuste keuzes maakt en voor een baan gaat die echt bij je past.
  • Social Media / PR
    De mogelijkheden om nieuwe contacten aan te boren is eindeloos. Dit kan door middel van een kop koffie, maar natuurlijk ook via social media. #LinkedIn, #Facebook, #Instagram. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je te faciliteren. Wij helpen en begeleiden je om hierin de juiste tools in te zetten. Uiteraard helpen wij je met een nieuw #CV een onderscheidende #motivatiebrief, #sollicitatietraining, een #elevator pitch en de inzet van social media.
  • Jobhunting
    Om nieuwe (niet openbare) vacatures te vinden, nutten wij ons netwerk goed uit. Onze #jobhunters benaderen direct en indirect potentiële werkgevers. Voor niet openbare vacatures geldt uiteraard een hogere slagingskans dan bij vacatures die al gepubliceerd zijn in de media. Wij blijven continu contact zoeken.
  • Nazorg
    Tot slot, na afloop van het outplacementtraject, heb je vaak een nieuwe baan gevonden of ben je er druk mee bezig. In de laatste fase heb je regelmatig contact met onze loopbaanadviseur om te vertellen hoe het gaat. Ook kun je bij onze loopbaanadviseur terecht voor vragen omtrent contract, proeftijd en arbeidsvoorwaarden.

Wij helpen je graag verder!

Misschien heb je vragen naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie en/of dit artikel? Stuur ons dan een app, mail of bel ons:
– Appen is mogelijk via onze website (whatsapp business)
– Mailen kan naar: Hoekanikjehelpen@panthion.nl
– We zijn telefonisch bereikbaar via: 085-4018200

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?