Volg jij je loopbaan hart?

Filosoof Alan Watts wist het decennia geleden al uit te leggen: hoe geef je invulling aan je leven en je loopbaan

“Waar krijg je de kriebels van? Wat voor situatie zou je willen? Ik begeleid veel studenten bij beroepskeuzebegeleiding van studenten: ze komen naar me toe en zeggen goed, we gaan studeren en hebben geen flauw idee wat we willen doen. Dus ik stel altijd de vraag: wat zou je willen doen als geld geen rol zou spelen? Hoe zou je je leven echt op een leuke manier door willen brengen?

Van welke loopbaan droom je?

De uitkomst is net zo verbazingwekkend als het resultaat van ons onderwijssysteem: massa’s studenten zeggen: ‘Nou, we willen schilder worden, we willen dichter worden, we willen schrijver worden of fotograaf. We willen met de natuur bezig zijn. Maar zoals iedereen weet, kun je op die manier geen geld verdienen! Een ander zegt: ik wil buiten leven en schaapsherder worden, of de hele dag paardrijden.’ Dan vroeg ik: ‘Wil je lesgeven in een manege?’ Laten we hier eens op doorgaan. Wat wil je doen?

Sommige loopbaan keuzes hoef je maar 1 keer te maken

Als we eindelijk tot iets zijn gekomen waarvan de persoon zegt dat hij het echt wil doen, zal ik tegen hem zeggen: ‘Doe dat! En vergeet het geld!’ Want als je zegt dat geld krijgen het allerbelangrijkste is, dan zul je je leven volledig verspillen aan het verspillen van je tijd! Je zult dingen doen die je niet leuk vindt om te blijven leven, wat dom is!

Het is beter om een kort leven te hebben dat vol is van wat je graag doet, dan een lang leven dat op een ellendige manier wordt doorgebracht.

Alan Watts – Filosoof

En als je het echt leuk vindt wat je doet – het maakt eigenlijk niet uit wat het is – kun je er uiteindelijk een meester in worden. De enige manier om ergens op een prettige wijze meester in te worden, is om die dingen ook echt te doen. En dan zul je in staat zijn om een goede vergoeding te krijgen voor wat het ook is. Dus maak je niet te veel zorgen, er is overal wel iemand in geïnteresseerd. Alles waar je in geïnteresseerd bent, zul je anderen vinden die dat ook zijn.

Als je doet wat je altijd deed, zal er weinig veranderen aan je loopbaan.

Maar het is absoluut dom om je tijd te besteden aan dingen die je niet leuk vindt, om door te gaan met dingen die je niet leuk vindt en onze kinderen te leren hetzelfde pad te volgen. Nu voeden wij onze kinderen op en leiden hen op om hetzelfde soort leven te leiden als dat wij leven. Op die manier blijven we in het systeem zitten en lossen we niets op. Om die reden is het zo belangrijk om over deze vraag na te denken:

Wat verlang ik?”

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?