7 dingen waar je over kunt onderhandelen als je een baan aangeboden krijgt, volgens een HR-Expert

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een fantastisch aanbod gekregen voor je droombaan. Maar wist je dat het accepteren van het eerste aanbod niet altijd de slimste zet is? Vanuit onze expertise binnen HR- en loopbaan vraagstukken, kunnen wij je vertellen dat er meer ruimte voor onderhandeling is dan je misschien denkt. Door strategisch te onderhandelen, kun je niet alleen je salaris verhogen, maar ook je algehele arbeidsvoorwaarden verbeteren. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan!

Ze willen jou

Het belangrijkste dat je je moet realiseren als je op banenjacht bent, is dat ze je op het moment dat je een aanbod krijgt, echt willen hebben. De recruiters hebben al tientallen of misschien wel honderden cv’s gezien. Ze hebben met meerdere kandidaten tijdrovende sollicitatiegesprekken gevoerd. Ze hebben discussies gevoerd over de laatste paar overgebleven kandidaten en uiteindelijk voor jou gekozen. Ze hebben tijd en moeite in jou geïnvesteerd. Net zoals jij misschien denkt hoe gaaf het is om de baan te krijgen, denken zij hoe geweldig het zou zijn iemand als jou aan te kunnen nemen. Daar moet je gebruik van maken.

Hier zijn 7 aspecten waar je over kunt onderhandelen als je een baan aangeboden krijgt:

1. Salaris

Het salaris is vaak het eerste waar mensen aan denken bij onderhandelingen. Wist je dat veel werkgevers verwachten dat je onderhandelt en daarom ruimte laten in hun initiële aanbod? Door je marktwaarde te kennen en overtuigend je vaardigheden en ervaring te presenteren, kun je vaak een hoger salaris bedingen.

2. Bonussen en provisies

Naast het basissalaris zijn er vaak mogelijkheden voor bonussen, provisies of winstdeling. Onderhandel over de voorwaarden en probeer het percentage of bedrag te verhogen. Dit kan een significante impact hebben op je totale compensatie.

3. Aandelen en opties

Steeds meer bedrijven, vooral startups en technologiebedrijven, bieden aandelen of opties aan als onderdeel van het compensatiepakket. Onderhandel over het aantal aandelen en de voorwaarden, zoals de vestingperiode. Dit kan op lange termijn zeer waardevol zijn.

4. Flexibele werktijden

Work-life balance wordt steeds belangrijker. Onderhandel over flexibele werktijden, de mogelijkheid om af en toe vanuit huis te werken of een gecomprimeerde werkweek. Dit kan je helpen om je werk beter te combineren met je persoonlijke leven en verantwoordelijkheden.

5. Vakantiedagen

Het aantal betaalde vakantiedagen varieert per werkgever. Probeer extra dagen te bedingen bovenop het standaard aanbod. Meer tijd om te ontspannen en op te laden zorgt ervoor dat je productiever en gemotiveerder bent wanneer je aan het werk bent.

6. Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is cruciaal voor je carrière. Onderhandel over een opleidings- en ontwikkelingsbudget, zodat je nieuwe vaardigheden kunt leren en jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dit toont ook aan dat je werkgever in je toekomst bij het bedrijf wil investeren.

7. Promotie tijdlijn

Waar zie jij jezelf over een paar jaar? Bespreek je carrièrepad binnen de organisatie en onderhandel over een duidelijke tijdlijn voor promoties. Zo weet je wat je moet doen om hogerop te komen en heb je een doel om naartoe te werken.

Onthoud: je hoeft niet over alles te onderhandelen, maar het is belangrijk om te weten wat je opties zijn. Kies de aspecten die voor jou het belangrijkst zijn en focus daarop tijdens de onderhandelingen. Met de juiste voorbereiding en overtuigingskracht kun je vaak meer bereiken dan je in eerste instantie dacht.

Grijp deze kans om je aanbod te optimaliseren. Wij geloven in het investeren in medewerkers en open staan voor onderhandelingen. Zo kun jij met volledige overtuiging ‘ja’ zeggen tegen een geweldige kans en een veelbelovende toekomst bij een nieuw bedrijf!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?