Zo profiteer je optimaal van preventief arbeidsdeskundig advies

Profiteer optimaal van preventief arbeidsdeskundig advies

In de praktijk zie je vaak dat er te lang gewacht wordt wanneer een medewerker al langere tijd thuis zit. Maar waarom zou je wachten tot het einde van het eerste ziektejaar? In veel gevallen zijn er vroegtijdig(er) mogelijkheden en oplossingen. En het is voor alle partijen jammer als deze niet of onvoldoende benut worden. Om die reden zijn we op 1 januari 2023 door inzet van ViaMensa met het aanbieden van een preventief arbeidsdeskundig advies gestart. Dit advies is gericht op het vinden en behouden van het evenwicht tussen de (duurzame) inzetbaarheid van medewerkers en de taakbelasting. Op basis van een grondige analyse en werkbezoek brengt onze arbeidsdeskundige concrete adviezen uit over onder andere functiebelasting, werkproces en werkomgeving.

De diepgang van preventief arbeidsdeskundig advies

Het preventief arbeidsdeskundig advies richt zich op de taakbelasting van medewerkers. En dit gaat een stuk verder dan het identificeren van directe veiligheidsrisico’s. Medewerkers kunnen vaak zelf uitstekend aangeven wat de uitdagingen in een functie zijn en meedenken over mogelijke oplossingen. Een preventief advies fungeert als een spiegel die reflecteert op hoe bepaalde zaken anders aangepakt kunnen worden voor succes en welzijn. De analyse geeft een gedetailleerd beeld van de taakbelasting in de praktijk. Zo wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij het volgen: welke taakbelasting is bovengemiddeld en kan op de lange termijn risico’s vormen voor de specifieke personele bezetting? Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, uitval of zelfs het vertrek van medewerkers.

Zó verminder je de belasting

Maar hoe kan deze belasting worden verminderd om een betere balans te creëren? Dit kan onder andere worden bereikt door ergonomische aanpassingen van het werk bij fysieke belasting, herinrichting van taken of een preventief gesprek met een professional.

De voordelen van preventief arbeidsdeskundig advies

Maar zijn de concrete voordelen van het preventief arbeidsdeskundig advies? Denk dan aan concrete aanbevelingen voor een duurzame balans tussen de taakbelasting van medewerkers en hun belastbaarheid.

Praktische inzichten en adviezen, die vaak de basis vormen voor het (verder) ontwikkelen van vitaliteits-, verzuim- of opleidingsbeleid. De adviezen en aanbevelingen op zowel medewerker- als organisatieniveau helpen directe en indirecte kosten van verzuim, uitstroom of teruglopende productiviteit te voorkomen.

Onderneem actie

De urgentie om tijdig in te grijpen is cruciaal. Wacht niet tot de medewerker een jaar ziek is. Want hoe eerder je start, hoe meer tijd je toekent om voor het einde van het tweede ziektejaar te re-integreren.

Conclusie: investeer tijdig in duurzame inzetbaarheid

Het aanbieden van preventief arbeidsdeskundig advies vanaf het begin van het ziekteverzuim is een waardevolle investering in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. ViaMensa staat klaar om organisaties te ondersteunen bij het optimaliseren van de taakbelasting van medewerkers en het creëren van een gezonde werkomgeving. Grijp nu in en geef medewerkers de kans om op hun best te presteren.

Meer weten?

Neem contact met ons op via 085-4018200, info@ViaMensa.nl of via Whatsapp Business op de homepage van onze website. Wij staan klaar om je verder te helpen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?