Verzuimbegeleiding in de zomer: zó pak je dat zinvol aan

Verzuimbegeleiding in de zomer: zó pak je dat zinvol aan

Nu de zomer in volle gang is, genieten werknemers van welverdiende vakanties om op te laden en te ontspannen. Terwijl je team geniet van deze broodnodige pauze, kan het echter een uitdaging zijn om goed om te gaan met verzuimbegeleiding, vooral omdat het UWV geen rekening houdt met vakanties. In deze blog bespreken we de kwestie van verzuimbegeleiding in de zomer én delen we enkele strategieën om het proces soepeler te laten verlopen.

Het probleem

Tijdens de zomer zijn veel werknemers op vakantie, waardoor er vaak minder personeel beschikbaar is om de taken van de afwezige werknemer over te nemen. Dit kan leiden tot extra werklast en stress voor degenen die achterblijven. Bovendien kan het voor HR-managers, die zélf ook met vakantie gaan, soms lastig zijn om contact te houden tijdens de zomerperiode, wat het proces nog uitdagender maakt.

Bevorder open communicatie

Stimuleer een cultuur van open communicatie binnen je organisatie. Zo’n cultuur waar werknemers zich comfortabel voelen om hun ziekte of verzuim tijdig te melden. Dit stelt je in staat om proactief te reageren op verzuimgevallen en de juiste ondersteuning te bieden aan zieke werknemers, zelfs tijdens drukke vakantieperiodes.

Maak gebruik van verzuimregistratiesoftware

Investeren in moderne verzuimregistratiesoftware kan een enorm verschil maken in het beheer van verzuimgevallen. Dergelijke software kan het verzuimproces stroomlijnen, herinneringen instellen voor belangrijke stappen en rapporten genereren om inzicht te krijgen in de trends van verzuim binnen je organisatie.

Schakel externe verzuimbegeleiding in

Overweeg samen te werken met externe verzuimbegeleidingsdiensten om je HR-team te ondersteunen. Deze professionals kunnen gespecialiseerde hulp bieden bij het omgaan met verzuimgevallen, wat de last voor je interne HR-afdeling kan verlichten.

Flexibele werkregelingen

Stimuleer het gebruik van flexibele werkregelingen, zoals telewerken of flexibele werktijden, om het verzuim tijdens de vakantieperiode te verminderen. Door werknemers meer controle te geven over hun werkuren, kunnen ze hun werk beter aanpassen aan hun vakantieplannen en persoonlijke behoeften. Bovendien is dit hybride werken, door de coronaperiode, al de norm geworden.

Wees proactief in het anticiperen op verzuim

Bij het opstellen van vakantieplanningen, houd dan rekening met mogelijke verzuimgevallen en zorg voor een back-up plan voor kritieke posities. Op deze manier kun je sneller reageren op onverwachte verzuimgevallen en de impact op je team minimaliseren.

Train je HR-team

Zorg ervoor dat je HR-team goed op de hoogte is van de verzuimbegeleidingsprocedures en dat de leden ervan getraind zijn in het omgaan met verzuimgevallen tijdens de zomer. Het waarborgen van de juiste kennis en vaardigheden zal ervoor zorgen dat je HR-afdeling effectief en efficiënt kan optreden bij verzuimgevallen.

Hoewel het een uitdaging kan zijn, zijn er volop manieren om je verzuimbegeleiding in de zomer te verbeteren. Door open communicatie, moderne tools en flexibele werkregelingen te bevorderen, kun je HR-processen optimaliseren en werknemers de ondersteuning bieden die ze verdienen, zelfs tijdens de vakantieperiode. En natuurlijk ook vice versa: medewerkers zijn zelf ook verantwoordelijk voor het contact houden met hun werkgever. Ook tijdens de vakantie.

Neem contact op

Wil je er meer over weten, check dan onze kennisbank over onder meer dit onderwerp. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?