3 tips om HR-uitdagingen in de zomer te overwinnen

3 tips om HR-uitdagingen in de zomer te overwinnen

Zomer… Voor velen is dit het mooiste seizoen van het jaar. Als HR-professional kunnen deze maanden echter behoorlijk uitdagend zijn. Er zijn een paar veel voorkomende HR-uitdagingen die élke zomer terugkomen. Graag delen we 3 tips die je helpen om deze zomeruitdagingen voor eens en altijd op te lossen. Kom maar op zomer, wij zijn er klaar voor.  

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Neem dan contact met ons op via 085 – 401 8200 of vul ons contactformulier in. Even chatten kan ook, we reageren snel op je verzoek!

De 3 tips

1.    Besef dat je het niet alleen hoeft te doen

De zomerperiode is voor elke HR-professional net wat anders dan de rest van het jaar. Het rooster moet worden gevuld en vaak wordt er met een flexibele HR-schil gewerkt. Ook vanuit Panthion helpen we vaak mee om de zomer te overbruggen. Want ook dan moet het allemaal doorlopen. We helpen grote bedrijven, maar ook het mkb-segment. Zij beschikken vaak immers niet over grote HR-afdelingen, zodat tijdens de afwezigheid van de verantwoordelijke HR-collega alles doordraait. En dan zowel juridisch, als op andere vlakken.

2.    Start op tijd met het inschakelen van hulp

In de praktijk zien we nog weleens dat bepaalde casuïstiek in de zomerperiode op de lange baan wordt geschoven. Dat is eigenlijk een gemiste kans, want dit betekent een inhaalslag na de zomer. En daarmee loop je ook het risico om achterop te gaan lopen in het proces. Verzuim, contractverlening, functioneren en ziekte houden zich immers niet aan een vakantierooster. Zorg er daarom voor dat je, ook tijdens de vakantie, contact houdt. Want als je iemand écht voor langere tijd uit het oog verliest, dan kan dit op allerlei manieren gevolgen hebben. Schakel dus op tijd een hr-professional in, zodat er bijvoorbeeld tijd is om deze (tijdelijke) collega in te werken en bepaalde dossiers goed over te dragen. En dat hoeft niet alleen tijdens de vakantieperiode te zijn. Zo kan een interim-casemanager, die zich alleen richt op de verzuimdossiers, al snel 5 tot 10 trajecten in een dag oppakken. En loonsancties, omdat zaken niet geregeld zijn, zijn een stuk kostbaarder dan het inzetten van een dergelijke deskundige die zichzelf dus al snel terugverdient.

3.    Relax, juist in de zomer 

Tot slot sluiten we graag af met een wat luchtigere tip, helemaal passend bij de tijd van het jaar. En dat is… relax! Want het komt allemaal wel goed. Net als de wereld na 1 januari niet stopt met draaien, zal dat na de zomerperiode ook niet zo zijn. Geniet van de voordelen die het hybride werken jou en je collega’s biedt en zet dit daar waar mogelijk in om de druk te verlagen.  

Spreek af voor een ontspannen lunchwandeling, drink een vrijdagmiddagborrel met elkaar, zorg voor een aangename kantoortemperatuur en vooral ontspán.

We wensen je een prachtzomer toe!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?