Voordelen van outplacement: waarom is het belangrijk?

De laatste weken lezen we in het nieuws steeds meer berichten rond faillissementen en (gedeeltelijke) reorganisaties. Vanzelfsprekend een ingrijpende gebeurtenis voor mens en organisatie. Juist om die reden is het enorm belangrijk om goed voor je (vertrekkende) medewerkers te (blijven) zorgen.

Het reduceren van het personeelsbestand is geen gemakkelijke keuze. Zowel de vertrekkende werknemers als de managers zullen ongetwijfeld emotionele klachten ervaren als zij zich voorbereiden op deze nieuwe transitie. Om dit proces te vergemakkelijken, kan de organisatie besluiten om een ​​outplacementdienstverlener te zoeken. Maar waarom is een outplacementtraject eigenlijk belangrijk? En wat zijn de belangrijkste voordelen?

Dus waarom is outplacementbegeleiding belangrijk?

Onderzoek wijst uit dat vier van de vijf werkgevers outplacementdiensten aanbieden voor werknemers die de onderneming gaan verlaten. Variërend van hulp bij het vaststellen van het zoekprofiel, coaching en loopbaanadvies tot het identificeren van vacatures. Dit toont wel aan dat veel werkgevers geloven en ervaren dat outplacement van positieve invloed is op hun bedrijfsresultaten en bedrijfsmerk. Maar uiteraard zijn ook veel andere redenen.

We weten dat outplacement de belangrijkste ontslagvergoeding is voor zowel de medewerker als de organisatie. Voor werkgevers bieden outplacementoplossingen, naast goed werkgeverschap, een reductie op de organisatorische en juridische kosten die kunnen ontstaan ​​bij beëindiging van het werk. Voor de vertrekkende medewerkers stelt deze service hen in staat om financieel een overbrugging tot stand te brengen richting de nieuwe baan en snel en succesvol te worden geholpen tijdens de transitie.

Laten we alle voordelen en redenen in detail bekijken:

Ten eerste, wat is een outplacementdienst?

Outplacement is de ondersteunende dienst van verantwoordelijke organisaties om vertrekkende werknemers te helpen bij de overgang naar een nieuwe baan en hen te helpen zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt.

Doorgaans bieden de beste outplacementaanbieders de ontslagen werknemers een up-to-date outplacementopleidingsproces, evenals hoogwaardige begeleiding bij het zoeken naar een baan en loopbaancoaching om ervoor te zorgen dat ze in de kortst mogelijke tijd in hun perfecte baan worden geplaatst. Begeleiding bij het zoeken naar een baan omvat normaal gesproken het opstellen van een cv, het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het beoordelen van vacatures.

Sommige ondezoeken geven aan dat het opbouwen van de nieuwe organisatie de belangrijkste reden is waarom bedrijven outplacementdiensten zoeken, maar wat zijn andere verklaringen? Werkgevers kunnen een outplacementdienst nodig hebben als hun bedrijf:

 • Moet verkleinen
 • Gaat reorganiseren
 • Slecht presteert
 • Slecht presterende medewerkers heeft
 • Fusies en overnames gepland staan
 • De operationele kosten verlaagd moeten worden
 • Geconfronteerd wordt met de onzekerheid over het economische klimaat
 • De strategische richting gewijzigd moet worden
 • Hun personeel ondersteuning wil bieden bij loopbaanverandering

Het belang van outplacementdiensten voor werknemers

Nu je de redenen begrijpt waarom een ​​organisatie outplacementondersteuning van buitenaf nodig heeft, kijken we nu eens waarom deze service in populariteit is gegroeid en waarom het belangrijk wordt gevonden:

 1. Outplacement verbetert retentie en productiviteit

Inkrimping van het personeelsbestand, ontslagen en andere soorten ontslag van werknemers hebben doorgaans een negatief effect op het moraal en de productiviteit van de huidige werknemers. Maar als het goed wordt aangepakt, kan het hele proces de toewijding en motivatie van de overige medewerkers vergroten.

Het aanbieden van outplacementdiensten aan de ontslagen werknemers is een manier om de overgebleven werknemers te laten zien dat ze gewaardeerd worden en dat de werkgevers een “geweten” hebben, wat een positieve invloed kan hebben op hun moreel, inzet, retentie en productiviteit.

 1. Outplacement vermindert het risico op juridische stappen

Het verdedigen van een onwettige beëindiging is duur, tijdrovend, verkleint het moraal van de achterblijvende medewerkers en kan de reputatie en perceptie van het bedrijf schaden. Het zoeken naar outplacementdiensten kan het bedrijf helpen passende maatregelen te nemen wanneer sommige werknemers worden ontslagen. Het aanbieden van een outplacementpakket als onderdeel van een vertrekovereenkomst kan de angst van de ontslagen werknemers verminderen, gezonde relaties op kantoor onderhouden en daarmee het risico op onrechtmatige ontslagrechtszaken verkleinen.

 1. Outplacement beschermt uw bedrijfsmerk

Het merk en het imago van een bedrijf zijn tegenwoordig alles. Outplacement versterkt een positieve kijk op het bedrijf door het personeel en de gemeenschap. Executive outplacementbureaus promoten een uitstekende bedrijfsreputatie, tonen de maatschappelijke verantwoordelijkheid van jouw bedrijf ten opzichte van huidige en voormalige medewerkers en laten zien dat het bedrijf in staat is om de oplossingen te promoten die moderne professionals nodig hebben, zoals toegang tot overdrachtsopties, netwerkverbindingen en vacaturesites.

Bovendien behoudt het onderhouden van een uitstekende relatie met de getroffen werknemers niet alleen het imago van het bedrijf, maar zorgt het er ook voor dat toekomstige contacten met hen positief zijn en blijven.

4. Outplacement kan een onderhandelbare ontslagvergoeding zijn

Vandaag de dag gebruiken de meeste bedrijven outplacement als ‘onderhandelingsfiche’ tijdens een individuele vergoedingsonderhandeling. Outplacementpakketten bieden de ontslagen werknemers een aantal tastbare tools die van meerwaarde zijn op hun toekomst.

5. Outplacement ondersteunt bedrijfswaarden

De meeste bedrijven hebben kernwaarden die laten zien hoe waardevol hun personeel is. Er zijn meetbare gegevens die het verband tussen waardegedreven organisaties en productiviteit op de lange termijn ondersteunen. Het aanbieden van outplacementbegeleiding aan medewerkers toont aan dat de kernwaarden van het bedrijf niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn.

Waarom is outplacement belangrijk voor werknemers?

Laten we eerlijk zijn, zelfs werknemers van de beste bedrijven worden ontslagen. Maar wanneer een bedrijf outplacementbegeleiding beschikbaar stelt, creëert het een aantrekkelijke, op de werknemer gerichte cultuur die werknemers een veilig, gemotiveerd en toegewijd gevoel geeft.

Maar als er sprake is van ontslag, is het eerste en belangrijkste van outplacementbureaus dat ze de ontslagen medewerkers sneller weer aan het werk krijgen. Zonder dergelijke diensten die de loopbaantransitie ondersteunen, kan een werknemer er meer dan een jaar over doen om een ​​nieuwe baan te vinden. Met outplacementdiensten kunnen ze in een aanzienlijk kortere periode nieuwe werkgever vinden.

Welke diensten worden doorgaans aangeboden door outplacementbureaus?

Top outplacementbureaus bieden diensten en programma’s aan om aan de behoeften van zowel werknemers als bedrijven te voldoen. De meeste van deze programma’s worden onderverdeeld in twee soorten: groepsprogramma’s en individuele programma’s.

Groepsprogramma’s zijn doorgaans bedoeld voor grootschalige reorganisaties. Individuele programma’s worden op maat aangeboden aan medewerkers en uitvoerend management. Hoe dan ook, de juiste outplacementdiensten bieden de volgende belangrijke voordelen:

 • Het helpt werkzoekenden bij het plannen van hun zoektocht naar werk
 • Er wordt coaching en netwerkadvies gegeven
 • Het biedt hulp met diverse instrumenten
 • Er wordt informatie verstrekt over online diensten, banenbeurzen en wervingsbureaus
 • Er wordt financieel advies gegeven
 • Er wordt hulp geboden bij (online) interviews
 • Medewerkers worden gecoacht over onderwerpen die van belang zijn
 • Er wordt professionele hulp geboden bij het opstellen van cv’s en sollicitatiebrieven

De voordelen van outplacement: het laatste woord

De voordelen van outplacement wegen ruimschoots op tegen de kosten van het implementeren van een kwaliteitsprogramma. Soms is het onvermijdelijk; bedrijven staan ​​voor een moeilijke beslissing om een ​​deel van hun werknemers te ontslaan. Het is een harde realiteit die geen enkel managementteam of personeelslid wil ondergaan.

Werkgevers hebben echter de voordelen van outplacementdiensten om ervoor te zorgen dat het ontslag een zachte landing krijgt. Werkgevers kunnen er nu voor kiezen om uitgebreide ondersteuning te bieden aan voormalige werknemers, als onderdeel van hun kernwaarde en maatschappelijke verantwoordelijkheid door hulp te zoeken bij enkele van de bekende outplacementorganisaties in Nederland.

Contact

Wij staan met maatwerkoplossingen voor jou en je medewerkers klaar voor elke (loopbaan)situatie. Je kunt ons bellen (085-4018200), mailen (info@Panthion.nl) en appen (Whatsapp Business op onze homepage).

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Alle HR Services onder één dak

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?