Waar word je nou echt gelukkig van?

Stress en burn-out kunnen te wijten zijn aan een carrièrepad waar je – diep vanbinnen – niet gelukkig van wordt. Oprecht luisteren naar je gevoel, dit durven bespreken en daar naar handelen… Dat vraagt om lef.

Nederlanders behoren dan wel tot de gelukkigste wereldburgers, onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken toont ook aan dat meer dan een derde van het ziekteverzuim komt door stress en dat een miljoen Nederlanders kampt met burn-outklachten. Leven volgens persoonlijke drijfveren kan helpen, zegt coach en spreker Wout Plevier.

‘Door te leven vanuit de persoonlijke drijfveren vergroot je het bewustzijn over de vraag of je nog wel werkt en leeft zoals je zou willen. Een persoon die zijn persoonlijke drijfveren kent, kan beter polsen of hij nog de belangrijke maar misschien niet urgente taken uitvoert en niet meedoet aan de ratrace van snelheid, prestaties en resultaten.’

Stress en burn-out kunnen te wijten zijn aan een carrièrepad waar je – diep vanbinnen – niet gelukkig van wordt

Persoonlijke drijfveren zijn je waarden. Persoonlijke drijfveren hebben direct invloed op je motivatie, houding, voorkeur en ook de dingen die je belangrijk vindt. Je waarden. ‘Ze zijn nagenoeg onveranderbaar, maar kunnen wel door invloed van tijd, levenservaring of door een heftige gebeurtenis veranderen. Eigenlijk ontstaan ze door ervaringen die je hebt meegemaakt en waar je bepaalde overtuigingen aan bent gaan koppelen. Ze bepalen hoe je op bepaalde situaties neigt te reageren.’ (Bron: Intermediair)

Wat bepaalt hoe gelukkig je bent? De wetenschap laat zien dat verschillen in geluk in rijke, stabiele landen voor 40 procent bepaald wordt door genetische verschillen, 10 procent door omstandigheden (denk aan inkomen) en 50 procent door eigen keuzes die mensen maken. Ap Dijksterhuis: “Anderen gelukkig maken is de meest effectieve manier om gelukkig te worden. Dat is een strategie van alle tijden. Maar er zijn meerdere manieren. Wanneer je bijvoorbeeld meer geld hebt dan je nodig hebt, kun je dat beter uitgeven aan ervaringen dan aan ‘spullen’. Probeer daarnaast het grootste deel van je vrije tijd actief door te brengen in plaats van passief. Probeer dingen te doen waarvoor je intrinsiek gemotiveerd wordt, bijvoorbeeld een leuke hobby. En wanneer je dat laatste in je werk kunt opnemen is dat helemaal mooi.” Dijksterhuis: “Werkgeluk leunt eigenlijk op twee verschillende pijlers: purpose (nut & zingeving, dat betekent dat je met iets goeds bezig bent) en plezier (lol hebben in wat je doet). Als die twee in balans zijn, dan ben je in je werk meestal gelukkig. (Bron: PW Magazine).

Geluk heeft ook vooral te maken met keuzes (durven) maken. Je gevoel volgen en te leven vanuit je persoonlijke drijfveren.

Misschien heb je behoefte om je loopbaan een nieuwe wending te geven en eindelijk te gaan voor die ene droombaan? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op HR gebied, openstaande vacatures en trainingen en workshops.

Panthion

Reageert binnen een uur

Panthion
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?