COVID heeft, naast de impact op leefomgeving en gezondheid, grote invoed op economie en werkgelegenheid. Veel organisaties zijn mede door COVID genoodzaakt om in te krimpen. Veelal leidt dit tot een reorganisatie. Dit is een ingrijpende beslissing voor bestuur, directie en medewerkers. Er blijft weinig aandacht over voor de mensen die “overblijven” en de medewerkers die de organisatie moeten verlaten staat onzekerheid te wachten in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.
Verbinding blijven houden met de “achterblijvers”
Een reorganisatie betekent stress voor alle betrokkenen. Inzicht in hoe mensen reageren op stress is daarom een belangrijke sleutel. Het is ongelofelijk lastig om in verbinding te blijven als je zelf stress ervaart. Wanneer je echter als manager begrijpt hoe stressreacties kunnen verschillen en dat koppelt aan inzicht in het eigen stressgedrag en de impact daarvan, creëer je een degelijk platform van waaruit je effectief vorm kunt gaan geven aan een nieuwe, constructieve omgeving. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren en om adequaat te kunnen omgaan met mensen die stress ervaren. Het is dan ook essentieel om die verschillen in beeld te hebben.
Zorg goed voor de “vertrekkers”
Het is belangrijk om goed te zorgen voor de medewerkers die worden ontslagen. Zij hebben zich ingespannen voor de organisatie. Soms vele jaren lang. Bovendien blijven zij ambassadeur van je organisatie. Dat moet je in ogenschouw nemen. De medewerkers hebben in ieder geval recht op een transitievergoeding. Het is raadzaam om daarnaast of in plaats daarvan een budget voor outplacement aan te bieden. Zeker in het huidige tijdperk. Het zal voor medewerkers die worden ontslagen, over het algemeen namelijk niet eenvoudig zijn om snel een andere baan te vinden. Een budget voor outplacement is dan heel behulpzaam. Als gekozen wordt voor een budget voor outplacement, geef de medewerker dan de mogelijkheid dit niet slechts te besteden aan outplacement. Geef de medewerker de mogelijkheid het budget naast outplacement aan te wenden voor opleiding en iedere vorm van loopbaanbegeleiding die kan helpen bij het vinden en behouden van een andere baan. Help de medewerker ook bij de selectie van een partij, waar hij of zij de outplacement kan onderbrengen. Er bestaat namelijk een groot verschil tussen de diverse partijen.
Hieronder treft u linkjes op onze pagina aan naar diensten die mogelijk aansluiten bij de vraagstelling van uw organisatie rondom het thema reorganisatie:
https://www.panthion.nl/panthion-hr-services/wat-kan-panthion-u-bieden/outplacement/
https://www.panthion.nl/panthion-hr-services/wat-kan-panthion-u-bieden/online-loopbaancoaching/
https://www.panthion.nl/panthion-hr-services/wat-kan-panthion-u-bieden/loopbaancoaching/
https://www.panthion.nl/panthion-hr-services/wat-kan-panthion-u-bieden/linkedin/
https://www.panthion.nl/panthion-hr-services/onderwerpen/ontslag/
Het outplacementtraject bij Panthion is mij goed bevallen. De praktische en doelgerichte aanpak heeft mij goed geholpen bij het maken van de juiste keuzes bij het zoeken naar een nieuwe baan en mij goed voorbereid op mijn sollicitaties. Uiteindelijk leidde dit snel tot een nieuwe baan.